Podcastmicrofoons 6 soorten uitgelicht

In dit blog een overzicht van podcastmicrofoons, waarin ik 6 soorten uitlicht. Het mooie van podcasten is o.a. dat het zo gemakkelijk is om ermee te starten. Bijna voor ieder budget is het mogelijk om een podcast te maken. Het is als hardlopen onder de sporten, bijna iedereen kan er relatief makkelijk mee starten. Helaas betekent dit niet dat het altijd even wijs en efficiënt wordt ingezet; waarover in een later blog meer. In dit blog antwoord op de meest gestelde vraag aan mij de afgelopen maanden. Een overzicht van microfoons die geschikt zijn voor jouw podcastproductie.

Meestgestelde vraag over ‘podcast maken’

Een van de eerste vragen die ik vaak krijg als het over ‘podcasts maken’ gaat is: welke microfoon heb ik nodig? Een vraag die wat mij betreft niet hoort in het begin van je podcasttraject, maar pas gesteld moet worden nadat je weet ‘wat voor podcast’ je gaat maken en op welke manier. Waarom? hoor ik je denken. Omdat techniek wat mij betreft dienend is en niet het uitgangspunt. Nu ben ik geen techneut (zie disclaimer) maar podcaststrateeg en - maker, anders had ik dit waarschijnlijk anders geformuleerd. Ik vind het belangrijk dat een podcastproductie jouw merk/ organisatie versterkt. En dat kan alleen als de podcast op alle fronten je strategie boost en relatief makkelijk kan worden gemaakt. Anders loopt de productie binnen de kortste keren ‘vast’ en wordt jouw podcast net als zovelen: een podcast met een enthousiast begin die nog voor aflevering 10 uitgaat als een nachtkaars.   

Techniek dient je podcastproductie

Je kunt op zoveel manier opnemen: in de studio, op locatie, in bed, via een online studio… Waarbij het er niet persé om gaat dat jij hele goeie spullen of zelfs de beste spullen hebt. Maar juist de spullen die bij jou en je podcastproductie passen (dienen dus). Zowel je podcastformat, techniek als postproductie – sterker de gehele podcast – staat in dienst van het doel dat de podcast heeft binnen jouw merk- of organisatiestrategie. Dát is het begin: bedenken hoe de podcast helpt om doelen te behalen. 

Soorten podcastmicrofoons

Ik snap natuurlijk dat je goed voorbereid wilt zijn en jezelf alvast wilt oriënteren. Daarom zal ik de microfoon-opties voor je uitlichten en waarvoor je welke microfoon het beste inzet. Zoals eerder gezegd: dit is microfooninformatie van een microfoongebruiker en podcastluisteraar, ik ben geen podcasttechneut. De microfoons waarover ik schrijf gebruik ik zelf of heb ik zelf gebruikt. 

  1. Condensator microfoon 
    De condensator microfoon geeft een gedetailleerd geluid, maar pikt daarmee ook meer omgevingsgeluid op. Ideaal te gebruiken in een audiovriendelijke omgeving (studio) en wordt vaak ingezet voor radioprogramma’s en muziekopnames. Voordeel: gedetailleerd geluid. Nadeel: pikt veel omgevingsgeluid op. 

  2. Dynamische microfoon
    De dynamische microfoon pikt minder omgevingsgeluid op dan de condensator microfoon. Geschikt voor podcastopnames op korte afstand op te nemen. Ideaal om te gebruiken als je op diverse locaties opneemt en niet van tevoren weet hoe audiovriendelijk de omgeving is. Ik werk al 3 jaar heel erg fijn met deze microfoon en wel met de ‘Rode Podmic’. Nadeel t.o.v. de USB-microfoon is dat je er een audiorecorder bij nodig hebt. Voordeel van de recorder is dat je computer niet vastloopt (en je opname verziekt).  

  3. Bandmicrofoon
    Deze bandmicrofoon wordt vooral in muziekstudio’s gebruikt en is verre familie van de dynamische microfoon. Deze beschouw ik niet als optie voor (beginnende) podcasters.

Drie extra microfoonopties opties waaraan je wellicht niet denkt

Onderstaande drie microfoons behoren ook tot bovenstaande groepen, maar je zou er wellicht niet zo snel aan denken. Toch zijn ze heel waardevol als het gaat om flexibele en mobiele audio- opnamen. 

  1.  Microfoon op je telefoon
    Deze podcastmicrofoon staat nu al dag en nacht tot je beschikking. Je telefoon! Ideaal als je onderweg bent en opeens in een situatie komt die kan bijdragen aan jouw podcastproductie. Een meer mobiele of flexibele microfoon bestaat er niet. Nadeel: audio-technisch niet de beste optie. Voordeel: je hebt je telefoon altijd bij je en deze podcastmicrofoon komt razendsnel voor jou in actie.   

  2.  Dasspeld microfoon
    Een dasspeld microfoon kun je op je telefoon aansluiten om het geluid te optimaliseren. Ikzelf heb altijd een ‘Rode Smartlav+’ in mijn tas zitten. You never know what will happen. En met de ‘Boya duo Lavalier’ kun je zelfs 2 personen tegelijk opnemen op twee verschillende sporen (dat is handig in de montage) en kun je ook op je videocamera aansluiten. Voordeel: makkelijk en klein om mee te nemen met veel betere audiokwaliteit dan alleen je telefoon. Ik gebruik de dasspeld ook vaak voor het maken van video’s. De dasspeld valt onder de groep condensator microfoons. 


  3.  USB microfoon 
    Mijn eerste podcastmicrofoon toen ik in 2019 met mijn Verschil-Makers Podcast begon was de ‘Blue Yeti. Valt ook onder de groep condensator microfoons. Met als voordeel dat de aansluiting USB is, waarmee je deze direct aansluit op je computer. Je kunt ook mee met zijn tweeën of zelfs de hele omgeving opnemen. Nadeel: is toch echt wel de audiokwaliteit en dat je maar op 1 spoor kan opnemen. Dat betekent dat niet iedere spreker een eigen spoor heeft en dat maakt montage lastiger.  

    En nu een vraag aan jou: 
    “Naar welke podcastmicrofoon 
    gaat jouw voorkeur uit? ”

    Laat je het mij weten in de reacties? 

    Wil je een professionele podcast starten met goed geluid, zonder teveel gedoe?  Dan raad ik je aan om te starten met een dynamische microfoon (heb je wel opnamerecorder bij nodig) of gebruik te maken van een podcaststudio. Maar als je kijkt naar budget-efficiëntie: je schaft een eigen (simpele) mobiele podcaststudio aan, voor dezelfde kosten als een eenmalige podcaststudio-opname. Voordeel van de studio-opname is natuurlijk dat ze ook het schakelen, mixen, montage en audionabewerking uit handen nemen met radiokwaliteit als resultaat. 

    Waar iedere podcastproductie werkelijk zou moeten beginnen

    Omdat jouw podcast vaak IN iemands oren wordt afgespeeld (72% van de podcast wordt afgespeeld via mobiel en dus o.a. met ‘oortjes’ in geluisterd) is goede audiokwaliteit van groot belang. Een podcast niet goed kunnen horen of veel geluidverschil, zijn voor mij persoonlijk redenen om ‘af te haken’ en niet meer terug te komen als podcastluisteraar. Hoe zit dat met jou? Gelukkig is de audiokwaliteit niet alléén afhankelijk van de microfoon, maar kan er ook nog aan gesleuteld worden in de podcastmontage (daarover later meer).

    Ook al is je podcastaudio 100% in orde. Dit betekent nog niet dat je podcast ook haar doel zal dienen. Dit deel is afhankelijk van je podcaststrategie. Oftewel hoe je ervoor zorgt dat de vorm (format), inhoud (host, onderwerpen, tone-of-voice) en het bereik (partners, samenwerkingen, media, advertising) van jouw podcast haar merkdoelstelling zal versterken.


    Dat is waar iedere podcast écht zou moeten beginnen…

    -----------------------------------------------------------------------------------------

    Diclaimer bij dit blog

    Ik herhaal het nogmaals. Ik ben geen (audio)techneut maar podcaststrateeg en -maker. Ik schrijf dit blog over podcastmicrofoons vanuit podcastmaker- en luisteraarsperspectief, aangezien ikzelf altijd wat zenuwachtig wordt van vakjargon. Dit blog schrijf ik met de intentie; dat jij je eerste podcastmicrofoon-oriëntatie-moment hebt. Wil je uitgebreidere en meer specifieke informatie over podcastmicrofoons? Dan adviseer ik je een sound engineer of microfoon-tutorial te raadplegen.