De 7 grootste podcastblunders en hoe je ze kunt vermijden

Waar gehakt wordt, vallen spaanders en ‘perfect’ bestaat gelukkig niet. Een podcast maken is een intensief traject, waarbij het fijn is om deze 7 meest gemaakte podcastfouten in ieder geval alvast te omzeilen.

Podcasting is een combinatie van vele facetten. Het is techniek, interviewen, je gast geruststellen en overzicht houden op zowel strategie, inhoud als het proces op hetzelfde moment. Natuurlijk zijn er uitzonderingen als je opneemt in een podcaststudio, waarbij je ondersteund wordt in de techniek. Maar toch, je hebt heel wat om over na te denken. En precies dat zijn ideale omstandigheden om fouten te maken.

Ik maak zelf meerdere podcasts én interview regelmatig andere podcasters. En je raadt het al: in die interviews komen podcastblunders als vanzelf op tafel. In dit artikel laat ik de podcastfouten natuurlijk niet in het negatieve daglicht staan, ik sandwich ze graag voor je zodat jij met jouw podcast over deze 7 valkuilen heen stapt.

Overkoepelende podcastvalkuil

Uit onderzoek van Markteffect blijkt dat 64% van de 7 miljoen Nederlandse podcastluisteraars luistert naar zakelijke podcasts om geïnspireerd te raken en op de hoogte te blijven in het vakgebied. Juist daarom deel ik eerst de overkoepelende podcastvalkuil waar ik organisaties in zie stappen. En dat is dat: podcasting als een autonoom kanaal optuigen. Dat moet echt anders.

Net als ieder nieuw kanaal/ medium dat je inzet: denk na over de stuwkracht en de rol van het nieuwe medium binnen de rest van je marketingcommunicatiestrategie en vice versa. Als je dit niet doet, staat je podcast al 10-0 achter, nóg voordat je met het maakproces start.

Podcastblunder #1: recordknop vergeten

Terwijl je gast nog vrolijk doorkletst, vliegen de rode vlekken in je nek, omdat je het opnameknopje niet ziet branden. De recordknop vergeten is een blunder die bijna iedere podcaster begaat. Je voorkomt het door te soundchecken. Je laat iedereen even aan het woord en luistert of de opname goed hoorbaar is. Daarna zet je de recordknop alvast aan, ruim voordat het gesprek begint. No waste, want je knipt het overbodige materiaal eruit in de montage én leuke bijvangst is dat in de voorgesprekken vaak relevante (en grappige) dingen gezegd die je eventueel in je voice-over kan gebruiken (met toestemming).


Podcastblunder #2: 13-in-een-dozijn-podcast

Zorg voor onderscheidend vermogen voor je podcast. En dat kan op wel 100 manieren. Onderzoek doen voordat je start is hierbij tweezijdig van groots belang.

Enerzijds onderzoek je wat je doelgroep zou willen horen. Anderzijds welke podcastformats er over dit thema al bestaan. Zo kun je de positie bepalen voor jouw aanstaande podcast. Waarbij je vanzelfsprekend je concullega’s NIET kopieert (ook niet als het heel goed werkt), maar je eigen unieke format in elkaar zet met een onderscheidende insteek.

De tovertruc om tot een uniek format te komen, is: ga op verkenning. Dat doe je door zoveel mogelijk uiteenlopende podcasts te luisteren, juist ook buiten je vak- en interessegebied. Zo ontdek je de enorme hoeveelheid aan formats, diversiteit in opbouw, tone-of-voice en mogelijke insteek voor jouw podcast.

Podcastblunder #3: onvoorbereid interviewen

Onvoorbereid interviewen komt meestal voor als de podcast al een tijd loopt en de dagelijkse drukte weer meer de overhand neemt. Je bereidt jezelf nét niet lekker voor, waardoor het gesprek stroef verloopt. Een goede voorbereiding is een must als je iemand interviewt. Het geeft je gast een goed en gedragen gevoel. En in een stroeve situatie kun je meerdere alternatieve weggetjes inslaan om het gesprek weer op gang te krijgen.

Een goede voorbereiding maakt jou als interviewer ook een betere luisteraar, waardoor je de parels in het gesprek opmerkt.

Kortom: bereid je voor als een maniakale groupie, dat maakt je de beste luisteraar en daarmee interviewer. Dat doe je in eerste instantie door te luisteren, kijken en lezen wat jouw gast al geproduceerd heeft.

Podcastblunder #4: jezelf centraal zetten in een interview

Met je podcast creëer je een podium voor jouw gast of het thema dat centraal staat. Oftewel: het gaat niet om jou (en je ego) en/of je organisatie. Je faciliteert de luisteraar met jouw podcast in: handvatten, inspiratie, duiding, educatie, amusement of up-to-date blijven. Wees nieuwsgierig zonder jezelf weg te gummen, maar geef vooral maximaal het podium aan het podcastthema en/of je podcastgast.

Podcastblunder #5: slecht geluid

Een podcast is niet klaar zodra je de audio-opname stopzet. Een fundamentele voorwaarde om luisteraars te winnen, is goed geluid. De meeste podcasts komen letterlijk via oordopjes bij de luisteraar (volgens Markteffect luistert 71% via mobiel) binnen, bijvoorbeeld op de fiets.

En er is niets irritanter dan de hele tijd de volumeknop te moeten veranderen, omdat de opname verstoord wordt door achtergrondgeluid of twee sprekers die harder of zachter je oren binnen denderen. Dit voorkom je door je audio-opname ook te restaureren, mixen en te masteren.


Podcastblunder #6: ontbrekende shownotes

De shownotes van de podcast beschrijven de inhoud van de podcastaflevering en zijn naast de podcast- en aflevering-titel jouw poort naar de zoekmachines. Ze dragen dus direct bij aan (het verbeteren van) de podcastzichtbaarheid en bereik. En het heeft nóg een tweede belangrijke functie, want op basis van je shownotes besluit jouw luisteraar om wel/ niet de startknop in te drukken.

Dubbel belangrijk dus: zorg voor shownotes. Makkelijk te fabriceren als jijzelf de definitieve aflevering nogmaals luistert en meeschrijft voor je shownotes.

Podcastblunder #7: onbenutte mogelijkheden

Er zijn al veel podcasts en tóch nog zoveel onbenutte mogelijkheden die op jouw toekomstige podcast liggen te wachten. Nog genoeg opties om reeds besproken onderwerpen op jouw manier te belichten met een onderscheidende invalshoek, format en benadering. Luister vóórdat je brainstormt over de vorm, inhoud en format van jouw podcast eerst minimaal 30 (nog liever 50) podcasts, zo uiteenlopend mogelijk.

Ter inspiratie: de thriller-podcast  ‘Blackout’, een soort hoorspel, oftewel een spannende film die zich afspeelt in je oren. Ander leuk voorbeeld is Staatsbosbeheer die voor een onderscheidende insteek heeft gekozen, met de podcast ‘ Groene Oren’. Hierin laten ze planten, bomen en dieren zélf hun verhaal vertellen: wie zijn ze en hoe ziet hun dagelijks leven er uit? Hilarisch door de humor en bekende acteurs die hieraan meewerken.

En  last but not least: bedenk het niet alleen, samen kom je (ook creatief gezien) veel verder.

------------------------------------------------

Ik heb dit artikel geschreven voor het online platform  Frankwatching.  Frankwatching is dé plek voor iedereen die zich bezighoudt met of interesse heeft in marketing, communicatie, social media en tech. Je leest het artikel ' De 7 grootste podcastblunders en hoe je ze kunt vermijden'   ook op Frankwatching.